aktualno 7

Tekmovanje v pripravi jedi v kotličku

Divjačinski golaž

Jasmina Sekol

Gostilna pri treh ribnikih, po domače pri Kličku

Gostinsko turistični zbor

Radenci, 16.-17.10.2012

Moja zgodba o divjačinskem golažu

V naši družini je tradicija lovstvo, kar se naši člani močnejšega spola zelo dobro zavedajo in še bolj spoštujejo divjad. Moj dedek je strasten lovec in nas vnuke je že pri rosnih mladih letih začel navduševati o čudežnem gozdu in njegovih živalskih prebivalcih. Živel je v svojem svetu, v svetu strastnega lovca. Ko so se odrasli odpravljali na jago,smo se otroci zbrali in čakali, kakšen ulov bo prinesel dedek. Nekega dne smo že skoraj obupali in se odločili, da le pojdemo na toplo krušno peč, saj nas je vonj po sveže pečenem babičinem kruhu premamil. A takrat ko so zadnji sočni žarki padli na grmičevje in se je svetla svetloba poigrala z listi, smo videli da se nekaj premika proti nam. Sonce se nam je bleščalo v očeh, a videl se je ves ponos naših lovcev. Na čelu je ponosno koral naš dedek in naznanjal bogat ulov.

Imam srečo, da moj dedek rad razvaja tudi naše brbončice in poskrbi, da okus divjačine nam naredi nepozabno doživetje. Divjačinski golaž sem spoznala kot mlado dekle in ker sem vedno rada priskočila na pomoč, me je dedek vzel pod svoje okrilje,mi predal kuhalnico in me učil malih veščin velikega kulinaričnega dogodka.

Rada se spominjam najinega skupnega kuhanja in njegovega pripovedovanja o tem, kako skuhati res dober golaž. » Veš Jasmina«, mi je dejal,« kot bodoča žena lovca, se moreš naučiti pripravljati in kuhati divjačino, a prav poseben je pa divjačinski golaž. Vanj moreš dati vso ljubezen do kuhanja, kot jaz dam vso ljubezen do lovstva!«

Dedek je v kotliček dal čebulo, na tanko narezano slanino, ki jo je kupil pri mesarju Marjanu. Nato je dodal na kocke narezano divjačinsko meso. Vsakič je bilo to različno od ulova, včasih zajčjo, srnjakovo ali jelenovo. Dedkova želja je vedno bila, da bi lahko skuhal medvedji golaž, saj nekaj tako velikega in kosmatega je za lovce do konca življenja vedno največja želja. Nato sva dodala rumen in rdeči korenček, ki nama ga je pomagal narezati moj mlajši bratec, če sma mu le nadela dedkov klobuk z fazanjim peresom. » Lepo zalij v z vodo in z črnim vinčkom, hmmm…vohaš kako diši? Žlahtna kaplica vedno naredi vsako jed fantastično.« je rekel dedek in z veliko kuhalnico premešal najin golaž. » Veš, pravo noto golažu pa dajo začimbe, poglej babica nama jih že prinese, sveže nabrane.« Dodala sva iz zeliščnega vrta majaron, lovorov list, peteršilj, šetraj in babica se je ob tem skrivnostno muzala. Potem sem sama dodala še sol, poper in brinove jagode, ki sem jih sama nabrala v gozdu. » Veš Mina«, tako me je klicala babica, »prava mera začimb je največja skrivnost dobrega golaža, tako kot je prava mera ljubezni, dobrote in spoštovanja v zakonu« je rekla babica ob tem pa pogledala dedka in se mu narahlo nasmejala in odkorakala v hišo. »Hmmm….mislim, da bo pravšnji« je rekel dedek »brž naloži skodele na mizo, Jasmina, jaz grem po dobro kapljico črnega vina, da bova z babico nazdravila. Ti Jani, pa skoči po babico, reči naj vzame kruh iz krušne peči in ji reči, da je obed na mizi« je naročal dedek.

Tako sta me dedek in babica naučila kuhati divjačinski golaž, a še bol pomembno naučila sta me ljubezni in prijaznosti,ter da se vsako dobro dejanje vrne z dobrim.

Priprava:

Sedaj pripravljam divjačinski golaž na isti način, kot sta me učila stara starša.

Na vroči masti prepražim korenje in čebulo ter dodajam na drobno narezane kose mesa. To dušim in zalivam z vodo in z žlahtno kapljico dobrega vina.
Jedi postopoma dodajam začimbe,okušam primernost celotnega okusa in po potrebi zgostim z naribanim krompirjem. Na koncu še dodam ščepec ljubezni in tako mo vonj,izgled in okus dajo potrditev da je končan.

Serviram s svežim kruhom, zraven pa priporočam kozarec Štajerskega modrega pinota.

Receptura za 20 oseb:

Meso:
2800g mesa
500g dimljene slanine
Zelenjava:
750 g rdeče čebule
1 steblo pora
800 g korenja
1 koren peteršilja
Začimbe:
Lovor
Rožmarin
Šetraj
Česen
Kapre
Brusnice
Brinove jagode
Peteršilj
Sol
Poper
Zelena
Drugo:
1l črnega vina

Delovni čas:1.4.2013 - 30.4.2014

Ponedeljek - Nedelja in prazniki: 10.00 – 21.00

V primeru najave skupine nad 15 oseb se delovni čas podaljša.Kontakt


+386 2 23 44 300

02 23-44-170

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Ribniška 9

Ribniška 9, Maribor